Yapay Zeka ve Mühendislik
Makinelerin insanları geçtiği ilk noktalardan birisi hiç şüphesiz hesap makinelerinin icadı idi. Artık insanlardan daha iyi hesaplama yapabilen makinelerimiz vardı. Bunun üzerine hesaplamada dev adımlar atılabilir ve hesaplamaya dayalı işler daha kolay yapılabilirdi. Belki de hesaplamadaki bu başarı nedeniyle çağın icadı bilgisayarlara hesaplayıcı yani computer adı verildi. Computer, hesaplama ile kalmadı programlama yetenekleri ile gelişti de gelişti. Bilgisayarlar sayesinde sınırları belli, deterministik problemlerde harikalar yaratabiliyor ve insanlığı dönüştürebiliyorduk. Hatta kodlamada belli bir aşamaya geldiğimizde "dünyayı bile programlayabiliriz" diye düşünüyorduk. Gelin görün ki dünyanın belirsizlikleri klasik programlamayı dünyanın gerçek problemleri karşısında yetersiz bırakmaya başladı. Sınırları belli olmayan bu belirsizlikler dünyasını programlayabilmek için başka şeylere ihtiyaç vardı ve bu çabaların bir sonucu olarak Yapay Zeka ve Makine öğrenmesini icat etti insanlık. Daha sonra da derin öğrenme ve gelişmiş derin öğrenme. Yapay zeka çabası da aslında insanı geçen şeyler yapmak istiyor ve insana yardım etmek isteyen programlar geliştiriyordu. İyi de programları biz ne için geliştiriyorduk, tabi ki insanlığın ilerlemesi için ve ihtiyaçlarını gidermek için.
Yapay zeka makinelerin hesaplama yeteneklerini artırdı. Yapay zeka klasik programlamanın yetersiz kaldığı yerler için çözüm üretti ama bunu yaparken yine programlamanın yeteneklerini kullandı ve mühendisliğin disiplinini kullandı. Hakikaten mühendislik neydi? Mühendislik, insanlığın refahı için çözüm geliştirme bilimi değil miydi? İnsanlar daha konforlu yolları kullansın diye İnşaat mühendisleri, sularından enerji elde edebilsin diye yer bilimi mühendisleri, temiz bir çevre için çevre mühendisleri, daha sağlıklı ve uygun gıda için gıda mühendisleri çalışmıyor muydu. Yapay zeka da insanlığın refahına hizmet ettiğine ve edeceğine göre Yapay zeka da bir mühendislik disiplini içerisinde ele alınmalı değil miydi. Zaten öyle de oldu.
Her ne vakit yapay zekada bir gelişme yaşasak bunu somut olarak kodlayarak görebiliyoruz. Ne zaman insanlığın faydasına bir gelişme var hemen mühendisçe yaklaşıyor ve ürüne dönüştürüyoruz. Hastalık teşhisi için bir model ortaya çıkıyor bu modeli bir yazılımın içine gömüyor ve bir karar destek sistemi hazırlıyoruz.
Yazılım geliştirme yaşam döngüsünden vazgeçmiyor ama yapay zeka ile o döngüyü genişletiyoruz. Yazılım geliştirmeye yapay zeka ve veri bilimi bakış açısı ile yaklaşıyor ve nihayetinde içinde belirsizlik olan problemleri de yapay zeka yardımıyla yazılıma dönüştürebiliyoruz.
Evet, yapay zeka yapay zekadan fazlasıdır. Bu fazlalık da onun kodlanması ve bir yazılıma dönüştürülmesi ile karşımıza çıkmaktadır. Yapay zekanın teorisine hakim olarak, onu mühendis disiplininde ele alarak insanlığın hizmetine dönüştürmeye devam edeceğiz. Sadece yapay zeka deneyleri yapıp herhangi bir problemde yapay zeka algoritmasının verdiği doğruluk ile övünmeyecek aynı zamanda gerçek hayattaki bir problemi yüksek hassasiyetle yapay zeka içeren yazılımlarla yerine getireceğiz.
Bu noktada belki yapay zeka mühendisliği bölümlerinin artırılması bahsettiğim hedeflere bizi daha hızlı yaklaştırabilir. Ama bu eğitimlerin verilebilmesi için de sanırım hem mühendisliğin hem de yapay zekanın hakkını verebilecek iyi yetişmiş kişilere ihtiyaç olacaktır.
Yapay Zekalı günler dileklerimle...
Prof. Dr. Hidayet Takcı
Aralık 2024, Sivas
Yorumlar
Yorum Gönder